Одржана промоција монографије ,,Укуси Врања“

,,Укуси Врања“ је двојезична  (српски и енглески) монографија о културно-историјском  и гастрономског наслеђу града Врања, на којој су сарађивали и Град Врање, Турстичка организација, Народни музеј, Јавна библиотека ,,Бора Станковић“, Православна Епархија врањска, као и угоститељи овог краја.

У оквиру манифестације ,,Дани Врања“, у Градском парку одржана је промоција монографије ,,Укуси Врања“, уредника Дејана Загорца и др Јелене Ђорђевић, у издању Завода за проучавање културног развитка.

Том приликом, говорила је заменица градоначелника Зорица Јовић, истичићи да је реч о великом капиталном делу, које је продукт изузетне сарадње Завода за проучавање културног развитка и Града Врања.

Монографију су представили уредници Дејан Загорац и др Јелена Ђорђевић. Уредник монографије ,,Укуси Врања“ , Дејан Загорац  нагласио је да Град Врање има посебан идентитет и културну традицију, која се одражава и на гастрономију. ,,Врање има изузетно занимљиву и значајну нематеријалну културну баштину. Када је реч о гастрономији,  врањска кухиња се може поредити са бечком кухињом и другим светским метрополома, само  је треба на прави начин брендирати и заштитити. Такође, желим да нагласим да је током израде ове монографије било изузетно задовољство сарађивати са различитим актерима гастрономске слике Врања и сматрам да Врање има велику будућност у погледу развоја туризма“, истакао је Загорац. Др Јелена Ђорђевић додала је да Врање има посебан културни иденитет и изузетно гастрономско и културно наслеђе и да ће издањем монографије ,,Укуси Врања“, ове вредности бити сачуване на прави начин. Милан Здравковић из Туристичке организација Врање нагласио је изузетну сарадњу на припреми ове монографије и истакао је да се на овај начин чува од заборава идентитет једног народа.

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве